A szent család

komédia

JEGYÁR: 3.500 Ft

Az előadás időtartama: 90 perc (szünet nélkül)
 
Írta: Schwajda György
 
Szereplők:
Az anya: VÁRI ÉVA Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész
A nagyfiam: NÉMETH JÁNOS
A kisfiam: BÁNKY GÁBOR Jászai-díjas
A kislányom: TAMÁS ÉVA
Öcsi: GÖTZ ATTILA
Mariska: FÜSTI MOLNÁR ÉVA Jászai-díjas
Szászné: BACSKÓ TÜNDE
A nyomozó: LÁSZLÓ CSABA
A fiú: TATAI GERGŐ
 
Játéktér: Vata Emil és Vincze János
Jelmeztervező: Hammer Edit
Hang, fény: Szabó Gyula
Rendezőasszisztens: Tatai Gergő
Technikai munkatársak: Adonics Attila, Kolonics Gábor, Herda János, Mátrai Klára, Szabó Lívia
 
Rendezte: VINCZE JÁNOS Jászai-díjas
 
Az előadás létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.
 
Az 1985-ben napvilágot látott mű több mint három évtized múltán is húsbavágóan időszerű, és ennek a nagyszerű drámának a főszerepében tér vissza teátrumunkba minden idők egyik legkedveltebb pécsi színésznője, a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Vári Éva, akinek rangos díjakkal elismert alakításai máig élénken élnek közönségünk emlékezetében. A Pécsi Harmadik Színházban Füst Milán, Örkény István és Spiró György sokrétű figuráit formálta már meg elementáris erővel a Boldogtalanok Húbernéjától a Tóték Mariskáján és a Macskajáték Orbánnéján át a Kvartett Feleség szerepéig.
Most Schwajda főhőseként egy szeretetre éhes, esendő öregasszonyt kelt életre, aki nemcsak kiszolgáltatott és szerencsétlen teremtés, de egy szörnyeteg is: pokollá teszi a környezete életét, pletykál és intrikál. Négy gyereket nevelt föl, és egyedül maradva foggal-körömmel harcol a szeretetükért. Hamis eszközökkel próbál vélt vagy valós igazáért küzdeni, de nem rosszaságból teszi mindezt, hanem azért, mert a kisszerű gonoszkodás elszórakoztatja. A lánya és a fiai sem rosszindulatból, szívtelenségből, hálátlanságból hanyagolják el, hanem mert más lett az életritmusuk, életformájuk, gondolkodásmódjuk. Szülő és gyermek közül egyik sem különb a másiknál. A körülmények, amelyek között az Anya él, a manipulációi, az ,,ellenfelek” és ő maga is olyan kisszerűek, hogy minden erőfeszítése komikumba fullad. Ettől válik a darab olyan abszurd komédiává, amelynek a mélyéről egy ember tragédiája süt át.
Schwajda György az a drámaíró, aki leginkább megfogadta Örkény István tanácsát, hogy az abszurdot nem kiagyalni kell, hanem föllelni az életben. Ábrázolásmódjának alapja, hogy minden, amit leír, alapjában véve valóságos, csakhogy ezt az abszurditásig fokozza – ebben a történetben is. A Vincze János rendezte előadás olyan szimultán mérkőzéshez hasonlít, amelyben a főszereplő mindig más ellenfelekkel mérkőzik. A szülőkhöz, a gyerekekhez, a többi emberhez fűződő viszonyaink tartalmára kérdez rá, és e viszonyainkat kell önmagunkban percről percre tisztáznunk.

 

2020. augusztus 12. - a „Köszönjük Magyarország” programhoz kapcsolódó, köszönetnyilvánító (zártkörű) előadás
A Pécsi Nemzeti Színház kezdeményezéséhez kapcsolódott a Pécsi Balett és a Pécsi Harmadik Színház és az idei 6 nyári előadásból kettőt felajánlottunk a járványhelyzetben helytálló érintetteknek, akik az előadásokat ingyenesen tekinthetik meg. A Pécsi Nemzeti Színház az augusztus 4-i Balfácánt vacsorára előadással, a Pécsi Harmadik Színház az augusztus 12-i A szent család előadással, a Pécsi Balett mint a Pécsi Nyári Színház működtetője, a helyszín felajánlásával fejezi ki köszönetét.
A „Köszönjük Magyarország” programhoz kapcsolódó, köszönetnyilvánító (zártkörű) előadásokra Pécs M. J. Város Önkormányzata hívja meg az érintetteket.
Az augusztus 12-i előadásnak nincs esőnapja.
Rossz időjárás esetén az előadás elmarad.
 
Az augusztus 13-i előadásnak nincs esőnapja.
Amennyiben az előadás rossz idő miatt a helyszínen lemondásra kerül, a jegyek az előadást követő munkanaptól számított 3 munkanapon belül visszaválthatóak a vásárlás helyszínén.
Online vásárolt jegyek esetében a jegyek ára öt munkanapon belül automatikusan visszautalásra kerül a vásárláskor használt bankszámlára.
FIGYELEM! Esőszabályzatunk értelmében egyrészes, szünet nélkül játszott előadás esetén, ha az előadás első felében (A szent család esetében 45 perc) jelentkező rossz idő miatt az előadás megszakad, majd 60 perc várakozást követően folytatódik és az előadás második felébe (második 45 perc) belekezdünk, ám ezt követően a kedvezőtlen időjárás miatt azt is meg kell szakítani, az előadás megtartottnak tekintendő. Ez esetben a jegyek nem visszaválthatóak!

 

 

Korábbi előadások

  • 2020. augusztus 12.  Sze 21:00
  • 2020. augusztus 13.  Cs 21:00

Helyszín:

Káptalan Utcai Szabadtéri Színpad

MÉG EGY KÖRT MINDENKINEK | Orlai Produkció

vígjáték egy részben

A hatalmas sikerű dán film alapján készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt.

2024. július 11. Cs 21:00

Helyszín: Káptalan Utcai Szabadtéri Színpad

Jegyvásárlás

CSÖNDKABÁT | Szabó Balázs Bandája

akusztikus irodalmi est

Irodalom és zene fonódik egybe a Szabó Balázs Bandája július 12-i koncertjén, amit a zenekar teljes egészében magyar költőknek szentel a Pécsi Nyári Színház színpadán.

2024. július 12. P 20:00

Helyszín: Káptalan Utcai Szabadtéri Színpad

Jegyvásárlás