Hírek

Hírek

Köszönet támogatóinknak!

2023-ban Pécs M. J. Város Önkormányzata és a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatása segített megvalósítani a programokat. Köszönjük!


Köszönet támogatóinknak!

A Pécsi Balett Nonprofit Kft. öt évvel ezelőtt, a hagyománytisztelet és az innováció jegyében alakította ki a Pécsi Nyári Színház működtetésének koncepcióját, miután átvette a Káptalan Utcai Szabadtéri Színpad vagyonkezelését.

 

A Pécsi Balett és a Pécsi Nyári Színház sorsa a kezdetektől összekapcsolódik, hiszen 1978-ban Bagossy László igazgató és Eck Imre művészeti vezető - a Pécsi Balett alapító koreográfusa - irányításával indult el a Pécsi Nyári Színház első évada. Alkotótársuk Vidákovics Antal néptáncos, koreográfus, a későbbi Pécsi Horvát Színház alapító igazgatója volt. A Pécsi Balett évtizedeken át minden nyáron fellépett, legtöbb esetben új bemutatóval jelentkezett a Káptalan Utcai Szabadtéri Színpadon és/vagy a Tettyei Szabadtéri Színpadon a nyolcvanas évek végéig. Körülbelül egy évtizednyi kényszerszünet után, a kétezres évek elején élesztette újra és működtette sikerrel a nyári programsorozatot Vidákovics Antal Pécsi Szabadtéri Játékok néven, melyben természetesen újra megjelentek a Pécsi Balett előadásai is. Vincze Balázs, a Pécsi Balett akkori vezetője vele, majd később fiával, Vidákovics Szlávennel együttműködve valósítottak meg nagy sikerű szabadtéri előadásokat, megpróbálva továbbvinni a hagyományt, ezzel színesíteni a régió táncszínházi palettáját és a pécsi nyári estéket.
 

Vidákovics Szláven - mint művészeti vezető - személyes közreműködésére számítva, az ő tapasztalataira támaszkodva szerveztük meg idén is a nyári színházi előadások programját.

Elsődleges célunk az volt, hogy a jó gyakorlatokat megtartva, a pécsi és a városunkba látogató színházszerető közönség igényeit továbbra is kiszolgálva vigyük tovább a színházi hagyományokat minőségi és szórakoztató produkciókkal.

 

2023 júliusában is sztárparádéval, igényesen szórakoztató színházi előadásokkal vártuk a közönséget. Itt volt a Bánfalvy Stúdió, a Gergely Theáter, a Pesti Művész Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház és a L’art pour l’art Társulat; mindannyian legújabb produkciójukat hozták el a pécsi színházrajongóknak. Az Orlai Produkció a ZsÖK Nkft. szervezésében lépett fel a Káptalan Utcai Szabadtéri Színpadon.

A törzsközönségünkben nem csalódtunk, pillanatok alatt elfogytak a jegyek az összes előadásra. Minden színházi előadás telt ház előtt zajlott, óriási sikerrel.

A Káptalan Kert projekt keretében a színházi előadások mellett könnyűzenei koncertek zajlottak egész nyáron át.  A koncerteket is kiemelt érdeklődés kísérte.

 



A Pécsi Nyári Színház 2023-as programjainak megvalósítását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta. Köszönjük!